Over Spil

Spil is de organisatie achter Knetters. Spil staat voor Stichting Plezier in lezen en is in 2011 opgericht. Het bestuur bestaat uit leden die allemaal vrijwillig en zonder vergoeding hun schouders zetten onder Knetters en andere activiteiten die (het plezier in) lezen bevorderen.

Ze delen hun enthousiasme voor kinderboeken en kinderen en de overtuiging dat lezen belangrijk is voor kinderen. Het stimuleert hun taal, prikkelt hun fantasie en helpt kinderen bepaalde ingewikkelde zaken in hun leven te begrijpen en te plaatsen.

2011 was een opstartjaar. Vanwege het succes is ervoor gekozen om ook de jaren daarna (2012 t/m 2015) het kinderboekenfestival Knetters te organiseren, maar er zijn inmiddels ook andere plannen gerealiseerd om lezen te stimuleren op een leuke en aantrekkelijke manier. Zo zijn er verschillende film/boekvoorstellingen georganiseerd waarbij een verfilming van een jeugdboek aanleiding was om het boek onder de aandacht te brengen. Ook is er een Kleintje Knetters georganiseerd, speciaal voor de Reeshof in Tilburg. En begin 2016 start De Schoolschrijver in Brabant, een landelijk traject dat in Brabant georganiseerd wordt door SPiL.

SPIL staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heeft de ANBI-status, waardoor giften onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar zijn. Het RSIN nummer van SPIL is 850277814.

Het bestuur van Spil:
Voorzitter: Jolanda Horsten, auteur van kinderboeken. Favoriete kinderboek: Voor altijd samen amen van Guus Kuijer.

Penningmeester: Harriette Koning, Raad van Bestuur Kinderstad, secretaris Johan Stekelenburgstichting, Raad van Toezicht Stichting Popcluster (013 Tilburg). Favoriete kinderboek: De gebroeders Leeuwenhart van Astrid Lindgren.

Secretaris: Roel van Gestel, leesbevorderaar en bij uitgeverij Zwijsen verantwoordelijk voor kinderboeken, tijdschriften en edutainment. Favoriete kinderboek: Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl.

Jan Stoel, 
senior adviseur cultuureducatie gemeente Tilburg. Favoriete kinderboek: Oom Willibrord van Jan Terlouw, ‘omdat het een heerlijk voorleesboek is. Bij goed voorlezen zie je de ogen van de kinderen stralen!’

Marjolein van Doorn: senior communicatieadviseur in Rotterdam. Favoriete kinderboek: de GVR van Roald Dahl. ‘Het valt niet mee om daaruit voor te lezen vanwege het lachen’.

Lees hier het financieel verslag over 2012 en 2013. De financiële verslagen 2014 en 2015 volgen binnenkort.